Sporters leven langer

Gepubliceerd door Robert Rozenberg op

Sporters hebben meestal de focus op training, het verbeteren van VO2max, omslagpunt en fietsefficiëntie. En dat kan met trainen, maar er is meer. Sporten verbetert de gezondheid. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, bijna alle soorten kanker, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, hoog cholesterol, osteoporose en zelfs dementie, Alzheimer, depressie en galstenen.
Daardoor leven sporters langer. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 92 minuten per week sporten 3 jaar langer leven! Zelfs als je rookt, overgewicht en suikerziekte hebt, leef je nog altijd langer als je conditie boven gemiddeld is.

Kwaliteit van leven

Je leeft niet alleen langer, sporters zijn ook gelukkiger. Sporters hebben in alle onderzoeken een hogere kwaliteit van leven dan de stilzitters. In meerdere onderzoeken werkt sporten beter als behandeling bij depressie dan medicatie.

Er geldt ook: hoe meer, hoe beter. Niet alleen voor langer leven, maar ook de andere gezondheidsvoordelen. De eerste 90 min per week is de grootste klapper, maar elk uur extra training per week levert verder voordeel op.

TV kijken

Het omgekeerde is ook waar. Als je 6 uur per dag TV kijkt, dan leef je 4,8 jaar minder lang. Omgerekend is 1 uur TV kijken 22 min minder lang leven.

En topsport?

Maar bestaat er dan niet zoiets als te veel sporten? Ook hier is onderzoek naar gedaan. Sommige onderzoeken laten zien dat meer dan 15 uur per week trainen is minder gunstig dan minder dan 15 uur per week. Maar ten opzichte van niets doen of zelfs 1,5 uur per week training is 15 uur per week nog altijd beter.

Zelfs topsport is gezond: 768 Franse Tourrenners uit de periode 1947 – 2012 bleken een 41% lagere kans op vroegtijdig overlijden te hebben ten opzichte van de gemiddelde Fransman.

Dus mocht het trainingsresultaat wat tegenvallen of was de nieuwe fiets toch iets te duur. Bedenk dan: fietsers leven langer, zijn gelukkiger en hebben minder kans op ziektes!

Categorieën: GezondheidTraining

nl_NLNederlands