Wat is de VO2max?

Gepubliceerd door Robert Rozenberg op

Dit is de maximale hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen. Zuurstof is nodig voor de verbranding in de spieren. Dit is vergelijkbaar met een motorinhoud. Een grotere motor kan meer paardenkrachten (watt) leveren. 

Waarom is de VO2max belangrijk?

Het is de belangrijkste maat voor de fitheid. Nog belangrijker dan het vermogen omdat het niet afhankelijk is van de efficiëntie. Het vermogen is ook afhankelijk van bv. Fietspositie, coördinatie, trapfrequentie of pasfrequentie etc. De VO2max is alleen afhankelijk van de verbranding. De VO2max is ook een van de belangrijkste maten voor de gezondheid. Als de VO2max hoog is dan moeten ook het hart, longen, bloedvaten en het bloed goed werken.

Waarom is de VO2max belangrijk voor de training?

De VO2max waarde is niet van direct belang. De VO2max intensiteit is misschien 3 minuten vol te houden. Voor de meeste inspanningen is dit te kort. Het omslagpunt (wat je 60 min kan volhouden) voorspelt de prestatie vaak beter. De VO2max is geeft wel inzicht in het trainingspotentieel van het seizoen. Een goed getrainde atleet kan het omslagpuntvermogen op 85% krijgen van het VO2maxvermogen. VO2max zegt alleen iets over duur inspanningen, niet over kracht of sprint. Kracht en sprint zijn anaerobe inspanningen waarbij zuurstof niet nodig is. 

Hoe weet je wat je VO2max is?

Dit is te meten met een VO2max ergometer test. Met een masker wordt gemeten hoeveel zuurstof je in en uitademt, het verschil is de zuurstofopname. Het is dus niet afhankelijk van de ademhaling, als je gezond bent. Je kunt meer gaan ademen bij de test, maar als de zuurstof niet wordt verbrand in de spieren dan adem je het weer uit. Alleen het verschil tussen in- en uitademing telt bij de test. Je kunt de VO2max meten als het totaal aantal liters, maar meestal wordt het aantal milliliter per kg lichaamsgewicht gebruikt.

Kan ik mijn VO2max verhogen?

Ja. Training zorgt voor meer spiervezels en meer enzymen per spier waardoor je meer zuurstof kan gebruiken. Het kost wel veel training. Het omslagpunt en de aerobe drempel gaan veel sneller omhoog. Topsporters hebben vaak aangeboren, zonder training al een hoge VO2max en kunnen met training dus heel hoog komen.

Categorieën: Training

nl_NLNederlands