Wat is het beste Zwift trainingsprogramma?

Gepubliceerd door Robert Rozenberg op

Veel mensen trainen in de winter met Zwift en vragen zich af wat het beste Zwift trainingsprogramma is. Er is niet één optimaal schema voor iedereen. Het hangt af van de conditie: de VO2max, de aerobe (AeD) en anaerobe drempel (AD). Als je dit weet dan staan mijn keuzes in de tabel hieronder. Wanneer je op tijd kan beginnen (bv. december of januari) dan is het 12wk Winterplan (Advanced) gevolg door een Build Me Up programma een veilige keus.

Beginnende fietsersZwift Academy 20165 mnd
Lage AeD (als er tijd is om daarna nog een programma te doen om de AD op te bouwen)12wk Winterplan (advanced)12 wk
Lage AD (met voldoende tijd om op te bouwen)Build Me Up13 wk
Lage AD (wanneer er weinig tijd is)Fondo4 wk
AeD en AD tegelijkertijd opbouwen (als er te weinig tijd is om eerst de AeD op te bouwen)TT tune up9 wk
VO2max verhogenCrit Crusher8 wk

Maar mijn tip is…

Je kan het Build Me Up programma gebruiken om de FTP op te bouwen. Maar deze trainingen moeten zo intensief mogelijk om de FTP omhoog te krijgen. En dat is moeilijk. Wat kan helpen zijn dan de wedstrijdjes op Zwift. Je kan meedoen in een groep met een gelijkwaardige FTP. Als iemand langzaam bij je wegrijdt is er altijd dat hardnekkige fietsersreflex om er toch te proberen het wiel te houden. De manier om iets dieper te gaan dan je eigenlijk kan.
Om te beginnen zijn de korte koersen het beste. Tussen de 10-20 km weet je zeker dat je het hele stuk voluit kan gaan. Maar als je op of boven de FTP kan blijven is de training perfect. Ook als het maar tussen de 15 en 30 minuten is. Ook leuk zijn de kudo’s op Strava die je vaak krijgt van medefietsers bij de wedstrijden op Zwift.

Foto: Zwift
Categorieën: Training

nl_NLNederlands